© R.G.


Start Trouwen Historie Herbouw Route Contact

In de oorlog 1940-1945 zijn veel luidklokken in Duitsland omgesmolten tot oorlogstuig.

Ook de Barbaraklok was, met veel andere uit de omgeving, via de Zuiderzee (nu IJsselmeer) op weg naar een wapenfabriek, maar de schipper had geen ervaring op dat wilde water en zijn schip verdween naar de bodem.

..............lees verder

De oorspronkelijke toren werd gebouwd rond 1230 op het hoogste en eerst bewoonde deel van het dorp. Er hadden toen al meer kerken gestaan, waarschijnlijk drie of vier.

De eerste was mogelijk een houten, draagbare kerk. Als de kreken die Pijnacker vanuit de Noordzee binnendrongen zich door stroming verplaatsten, droeg men de kerk naar een andere, veilige en droge plek.

De oorspronkelijke toren was maar 14 meter hoog, met kloostermoppen gebouwd in Romaanse stijl. 200 jaar later bouwde men er 11 meter in Gothische stijl op. Dit werd afgewerkt met een spits (met kruis en haan) van 16 meter lengte.

Deze verhoging en de zompige grond zijn er waarschijnlijk de oorzaak van dat de toren scheef ging staan.

Het kerkgebouw stond oorspronkelijk tegen de toren aan. Toen het kerkgebouw in 1890 totaal werd herbouwd heeft men er 4 meter tussen gelaten.

Rond 1939 was de scheefstand toegenomen tot 1,32 meter, gemeten op 25 meter hoogte. Reddingspogingen van rijksmonumentenzorg in 1939-1940 baatten niet en op 18 april 1940 om 00:41 uur stortte de toren in....

Toen drie weken later de oorlog uitbrak bleek dat op Duitse stafkaarten al bekend. Bij de plaats van de toren stond met potlood de aantekening: ingestort.

 

In opdracht van de gemeente zijn aannemer Paardekoper en onderaannemer De Wit, aan het werk gegaan. Aanvankelijk leek de reddingsoperatie goed te verlopen.

De eerste tien pulspalen verdwenen vlot in de grond, maar op dinsdag 16 april 1940 kwamen de eerste signalen van een naderend onheil.

............lees verder