© R.G.


Start Trouwen Historie Herbouw Route Contact

In een uitvoerig rapport van de gemeentearchitect, de heer Ph. Steijnis, zijn de laatste uren van de monumentale toren zorgvuldig opgetekend. Het verslag van Steijnis begint op dinsdag 16 april 1940 om 10.30 uur als volgt:

Begonnen dezer dagen met het stellen van een steiger om het contrefort, gelegen aan de westzijde van de toren. Na beëindiging hiervan werd begonnen met het slopen van het contrefort. Eveneens werd begonnen met het pulsen van paal no, 11 aan de noodwestzijde van de toren. Van het contrefort was 1,5 meter gesloopt en paal no. 11 was tot een diepte van ongeveer 15 meter ingepulst, toen enige werking van het metselwerk werd geconstateerd. Dit was om 10.30 uur in de voormiddag.”

Volgens  Steijnis woedde er op dat moment een hevige stormwind, “gepaard gaande met rukwinden en hagelslag”. Vastgesteld werd dat er boven de ingang een scheur was ontstaan en dat in de toren pleisterwerk naar beneden kwam. De “kenners” leken dus het gelijk aan hun zijde te krijgen. Door het weghalen van de steunberen (contreforten), raakte de toren zijn steun kwijt en is hij gaan werken.

´Onmiddellijk werden de werkzaamheden gestaakt en de aanwezige funderingsgaten naast de palen met zand en grind aangevuld en aangestampt”, aldus de gemeentearchitect, die de heer Onnes en aannemer Paardekoper van de ontwikkelingen op de hoogte stelde.

Ondertussen kwamen er steeds meer aanwijzingen dat er “werking”in de toren zat. Er kwam meer pleisterwerk naar beneden en hier en daar verdween de specie uit de voegen, waardoor je vanuit de toren naar buiten kon kijken. De toren bleek ook iets meer in noordelijke richting over te gaan hellen.


...................lees verder